Kodiakberen

De kodiakbeer (Ursus arctos middendorffi) is de grootste ondersoort van de bruine beer en de grootste beer op aarde.
Kodiakberen worden zeer groot, gemiddeld is een mannetje zo'n 400 kg zwaar, maar er zijn exemplaren bekend van 1000 kg. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner. Het zijn de grootste beren ter wereld en het zijn ook de grootste landroofdieren op aarde. Ondanks hun grootte zijn ze in staat snelheden van 50 km/h te halen en die tijden lang vast te houden. Eens werd gezien hoe een kodiakbeer een paard achterna jaagde, inhaalde en doodde. Een andere ondersoort van de bruine beer is de grizzlybeer.
In de zomer eten ze voornamelijk plantaardig voedsel, zoals bessen en wortels. Daarnaast jagen ze ook op herten. In de herfst doen ze zich tegoed aan de zalmen die elk jaar langs komen. In deze tijd van het jaar moeten ze veel eten omdat ze een dikke vetlaag voor hun winterslaap moeten aanleggen.
Beren zijn solitaire dieren, ze komen alleen bij elkaar om te paren, of bij de beken om zalm te vangen, wat ze wel alleen doen. Bijna elke mannetjesbeer heeft wel littekens op zijn kop van de vele gevechten die hij heeft moeten leveren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

©2018 Afiena Ottervanger